Salariul mediu net a crescut în luna martie cu aproape 5%. În ce industrii s-au înregistrat cele mai mari creșteri salariale

Salariul mediu net a crescut în luna martie cu aproape 5%. În ce industrii s-au înregistrat cele mai mari creșteri salariale
Publicat: 07/05/2012, 10:15
Actualizat: 31/07/2014, 15:23

Câștigul salarial mediu net a crescut în luna martie cu 4,8% (71 lei), la 1.543 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în industria tutunului, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, potrivit datelor anunțate luni de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Mediafax.

Astfel, în fabricarea produselor din tutun câștigul mediu a fost de 5.075 lei, iar în hoteluri și restaurante de 838 lei.

„În luna martie 2012, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna februarie 2012 ca urmare a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), de realizările de producție ori încasările mai mari (funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (cu 38%), în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii, cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale (între 15% și 19%), în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, telecomunicații (între 10% și 14%) și în captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (între 7% și 10%).

Ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de realizări de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte). Astfel, au fost consemnate scăderi între 2% și 4% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite) și activități de editare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna februarie. În învățământ de exemplu câștigurile au avansat cu 3,1%, ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice, în domeniul sănătății și asistenței sociale cu 1,5%, ca urmare a plății drepturilor salariale cuvenite salariaților din unele unități din domeniul asistenței sociale care s-au confruntat în lunile anterioare cu dificultăți financiare, iar în administrație publică majorarea a fost de 0,3%, determinată de acordarea de sume pentru diferite sporuri sau a plății concediilor de odihnă.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Indicele câștigului salarial real pentru luna martie 2012 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 104,4%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 122,1%, cu 5,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2012.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,3%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 100,9%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Boala RARĂ cu care a fost diagnosticat Cristiano Ronaldo! A fost deja operat pe inimă
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum poți prelungi viața cauciucurilor? Metoda este simplă
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
SERVICIU MILITAR în România. Legea se pregătește chiar acum: Nu este o chestiune simplă
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Preşedintele Cehiei a suferit un accident. Care este starea de sănătate a liderului ceh
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) Ulei pentru cutie de viteze manuală: caracteristici de care să ții cont pentru ca...
×